Feb.
08
2019
Pályaválasztás: Web-design, az álommeló

Sorozatunk újabb részeként jöjjön egy olyan foglalkozás, amely manapság bizonyosan az egyik legnépszerűbb és legvonzóbb a fiatalok körében. De mit is csinál egy webdesigner? Valóban álommeló? Ismét személyes interjúkat, vallomásokat gyűjtöttünk, amelyből láthatjátok, hogy mennyire komplex is ez a szakma, milyen sok mindenhez kell érteni. És mégis mi az, ami erre az útra térít? Olvassátok el a harmadik bejegyzésünket a Pályaválasztás témájában. 

Mert mit is csinál a webdesigner? Megtervezi az oldalak és a portál részletes szerkezetét. Gondoskodik egy egységes arculatról, főként a címoldalra, valamint más, úgynevezett érkezési oldalakra tekintettel, gondoskodik azok vizuális kialakításáról.

Hagyományos értelemben ez lenne a webdesigner feladata, de Magyarországon egy webdesigner feladata ennél egy picit összetettebb: ide tartozhat a honlap teljes tervezése beleértve a működési és rendszertervezést is. Egy átlagos, standard működési elemeket felvonultató honlap esetén ez nem okoz nagy gondot, hiszen a web-ergonómiai szemlélettel, és a felhasználói élmény szempontjait is figyelembe véve jó minőségű, teljes értékű honlap elkészíthető. Vagyis egy honlap arculatát is a webdesigner tervezi a kapcsolódó grafikai elemekkel (pl. ikonokat, gombokat, háttereket, illusztrációkat).

Mindebből kitűnik, hogy webdesignerek feladata igencsak összetett, jellemzően távmunkában, szabadúszóként dolgoznak. Ez egyfelől csábító, másfelől tudni kell, hogy ez teljesen más életforma. A szabadúszó nem céges alkalmazottként, hanem többnyire megbízásra, vagy alvállalkozóként projekt alapon dolgozik. Ezért is sok a szabadúszók között az informatikus, grafikus, webdesigner, fotós, újságíró, de lehet akár kézműves is, aki a saját web áruházában árulja a termékeit. Egy biztos, a technológia fejlődésével az okos telefonok és táblagépek világában egyre nagyobb tér nyílik meg a szabadúszók előtt.

Milyen is szabadúszóként dolgozni? Vannak stresszes időszakok, amikor éjjel-nappal dolgozni kell, akár napi 16 órát is. Ellenben vannak olyan időszakok is, amikor senki sem keres. A bevétel is ugyanilyen ingadozó lehet, illetve nincs cafeteria, fizetett szabadság, táppénz, karácsonyi bónusz, hűségpénz és hasonlók, viszont a bevételnek nincsen felső határa. Ebben az életformában mindent magunknak kell menedzselni. A szolgáltatási területen túl a marketinget, a pénzügyeket, az ajánlatok írását, az ügyfelekkel való kapcsolattartást és a postázást „egyszemélyes” feladat. Bár nagyon csábító a kötetlen munkaidő, sokan nem tudnak önállóan dolgozni, anélkül, hogy valaki ne ellenőrizné, ne irányítaná őket. Azt, hogy hogyan éljük az életünket semmilyen OKJ-s képzés, tanfolyam, vagy egyetem nem tanítja meg. Ahhoz, hogy valaki sikeresen menedzselje magát, legfőképp a belső motiváció, elhivatottság, önbizalom, önállóság és kitartás kell. Mindezt nem lehet megtanulni sem a középiskolában, sem OKJ-s képzéseken. Minderről egy következő cikkünkben írunk majd bővebben.

Ebben a bejegyzésben két webdesignert szeretnénk bemutatni: Makainé Nagy Gabriellát és Takács KatátMindketten nagy hozzáértéssel és rugalmasan fogadták a megkeresésünket, mert „…ez egy olyan szakma, amely folyton változik, megújul..”

Olvassátok el bejegyzésünket, tudjatok meg minél többet róluk és erről az igazán piacképes szalmáról!

Milyen iskolát kell elvégezni ahhoz, hogy valaki webdesigner legyen?

"Kata"

Informatika szakon végeztem, majd mégis a szociális munka felé vettem az irányt. Amikor 2016-ben a második babámmal voltam otthon, akkor találtam rá az OWT Webdesign tanfolyamára.

Minden fontos alapot megtanítottak Tóth Zsuzsannáék, amely a web dizájnhoz később szükséges lehetett. Logókészítést, webgrafikát, arculattervezést, fotómanipulálást, html-t, css-t, WordPress-t.  A legújabb anyagokban már egyedi webáruház tervezés és készítés is szerepel.

Az OWT mellett én nagyon sokat tanultam a LinkedIn learning (lynda.com) platformján is. Ott egy hónapig ingyen elérhető minden regisztrált tag számára rengeteg tanfolyam. Elvégeztem egy 40 órás Adobe Photoshop és egy 50 órás Adobe Illustrator tanfolyamot is. Emellett a Bootstrap-et (ez egy front-end keretrendszer) tanultam szintén online 70 órában és az udemy.com-on több WordPress egyedi sablonkészítési tanfolyamot is végig csináltam. Azt hiszem, hogy az online tanulás, főleg, ha nincs oktató mögötted, akkor nagyon nagy önfegyelmet és motivációt igényel. Ha könnyen elkalandozol, ha nehezen alakítod ki saját magadnak a tanulásra fordított időt, ha szereted, hogy végig visz valaki a tananyagon, akkor érdemes offline, hagyományos face to face tanulási módszert alkalmazni. Sok tanfolyam van már, ahol akár dizájnt, akár programozást lehet tanulni. De ha felsőoktatásban gondolkodsz, akkor pl. a Magyar Képzőművészeti Egyetem UI kurzusát érdemes megnézned. Front-end fejlesztői képzést is egyre több cég, oktatási központ indít.

"Gabi"

A tanítóképzőn informatika műveltségi területre jártam, itt vettem fel pár szabadon válaszható tantárgyat. Ekkor ismerkedtem meg a weboldalkészítéssel és az alapokkal. Utána egy infó cégnél dolgoztam, ahol némi hosting ismeretre is szert tettem. Majd nemrég elvégeztem egy web design tanfolyamot, ahol mélyebb és friss tudást szereztem. Persze ez nem elegendő, azóta is folyamatosan képezem magam, igyekszem lépést tartani a legújabb "trendekkel".

Milyen érdeklődésűek válasszák ezt a szakmát?

"Kata"

Azt gondolom, az első és legfontosabb tulajdonság, amellyel egy webdizájnernek rendelkeznie kell, az, hogy szeresse a számítógépet, szeressen a gép előtt ülve dolgozni. Sokszor tényleg napi 8-10-12 órát ülök gép előtt, így fontos a rendszeres mozgás is emellett. A webdesigner szabadúszói lét pedig – véleményem szerint – azoknak való, akik ezt a napi 8-10-12 órát képesek sokszor egyedül eltölteni úgy, hogy általában csak emailben, telefonon érintkeznek az ügyfelekkel.

Érdemes tudni, hogy ez egy olyan szakma, amely folyton változik, megújul. Nincs olyan, hogy elvégzünk egy tanfolyamot és készen vagyunk. Mindig van mit tanulni, van hová bővülni, fejlődni.

"Gabi"

Szükség van informatikai, grafikai ismeretekre beleértve  UI és UX, emellett némi nyomdaipari tapasztalatra stb. Kreativitás, de ugyanakkor logikus gondolkodás is nélkülözhetetlen.

 

Mik a WEB-design részterületei?

"Kata"

A webdizájnerek általában, ha cégeknél helyezkednek el, akkor szakosodnak UI vagy UX designer irányokba. Az UI design– vagyis user interface design – a felhasználói felület kialakítását jelenti. Míg az UX design – vagyis user experience design - a felhasználói élmény tervezéséről szól.

Emellett lehet belőled programozó is akár, ha az áll a szívedhez közel.   A webdizájnhoz a front-end programozás áll közelebb. Ebben az esetben nem lesz elég a HTM5 és a CCS3 ismerete, legalább JavaScript-et érdemes lesz hozzá tanulnod.

Tehát ha inkább a kreatív, grafikai része érdekel a webdizájnnak, akkor csak azzal is tudsz foglalkozni, nem kell feltétlen programozást, kódolást is tanulnod. De ha szereted a programozást és kevésbé vagy kreatív, akkor lehetsz akár site-builder (ő az, aki a dizájner által készített tervet lekódolja, működő weboldalt készít belőle) vagy front-end developer.

"Gabi"

A klasszikus webdesigner általában a honlap grafikai megjelenését tervezi, plusz mindenféle webre szánt grafikai elemet. De most már ide tartozik az arculattervezés (ezen belül a logó tervezés) is. De ezen felül vannak, akik UX-re (felhasználói élmény tervezése) is szakosodnak, mások sitebuilder-ként is helyt állnak, tehát egy weboldalt is képesek lekódolni a webdesign terv alapján. Sokan az offline grafikákat is elkészítik, így eléggé elmosódnak a határok a különböző területek között.

Hogy lépett be az életbe a web-design? Mit szeretsz benne legjobban?

"Kata"

Már réges-régen webdizájner szerettem volna lenni, visszanézve az elmúlt éveket folyton ebbe az irányba vitt az utam. Informatika szakon végeztem, majd mégis a szociális munka felé vettem az irányt. Az OWT Webdesign tanfolyamára, mikor csatlakoztam, az akkor egy évesre tervezett tanfolyam annyira motiváló volt számomra, hogy fél év alatt el is végeztem.

Annyira belejöttem a weboldalkészítésbe az OWT-s tanulmányaim alatt, hogy szinte egyből az utolsó lecke befejezése után már saját vállalkozásba kezdtem. Mindenképp szabadúszó szerettem volna lenni, nem terveztem, hogy egy cégnél helyezkedjek el. Kisgyerekekkel nagyon ideális otthonról dolgozni, valóban akkor csinálom, amikor jól esik. Persze fontos, hogy ne veszítsük el a magánélet és a munka egyensúlyát. A határokat otthoni munkavégzéssel sokkal nehezebb megtartani, mintha reggel 9 és délután 5 óra között egy irodában dolgoznék. Egyébként az is egy opció lehet annak, aki szereti az ilyesfajta kötöttségeket. Illetve szabadúszóként én magam foglalkozom az ügyfelekkel is, én felelek mindenért.

Remélem, sikerül neked is megtalálnod az álmaid munkáját, úgy ahogy nekem sikerült!

"Gabi"

Igazából én még nem tudok ebből megélni. Mellékállásban csinálom eredeti, pedagógus állásom mellett. De azon vagyok, hogy idővel akár főállás legyen.

Én a logótervezést élvezem a legjobban, mert itt elengedhetem a képzeletem, de ugyanakkor tudatos tervezést is igényel. A különböző elemek (színek, betűtípus, formák) kiválasztása sokszor hosszadalmas feladat, de általában megtérül a befektetetés. 

 

És végül e bejegyzés végén hadd vonjunk párhuzamot a diákok és a már kész, gyakorlott szakemberek között. Habár a Clickforwork kifejezetten a szakképesítést nem igénylő munkák felülete, egyre népszerűbbek az ún. "kismunkák" is. Ezek azok a munkák, amelyekre sokszor nem éri meg szakembert hívni. Vagy azért mert aránytalanul sokba kerülnének, vagy mert a hosszú várakozási idő egyszerűen ellehetetlenítik a potenciális megbízásokat. Ilyen és ehhez hasonló esetekben érdemes ismét a diákokhoz fordulni. Ők ugyan még nem kész szakemberek, de sok olyan tudásnak a birtokában vannak, amelyek révén akár még kisebb web-design munkákat is remekül megoldhatnak. A Clickforwork elkötelezett a diákok mellett, de biztosak vagyunk abban, hogy egy-egy megbízás eredménye meggyőző lesz/lehet másoknak is. 

Mi hiszünk bennük!  Te is?