Feb.
13
2019
Pályaválasztás – a számok bűvöletében, könyvelésről-röviden

Még mindig van pár napunk hátra a pályaválasztásig, ezért arra gondoltunk, hogy most egy olyan szakmát hozunk közelebb, amire tízből tízen biztosan azt mondanátok, na, nem, ezt nem nekem találták ki. No, de íme: jöjjön két anyuka karrierútja, amely többek között azt is megmutatja, hogy még ezen a terülten is működhetnek a véletlenek, és bizony jól működnek! A kérdéseink ezúttal is a szokásosak voltak: milyen iskolát kell elvégezni hozzá, milyen érdeklődésűek válasszák ezt a szakmát, milyen területei vannak. 

Könyvelés. Monoton. Szükséges. Fontos. És valóban, hiszen, ahogy mondani szokták egy embernek legyen egy jó ügyvédje, egy jó orvosa és egy jó könyvelője is. Sok vállalkozás vezetője ebből kiindulva gondolja azt, hogy a könyvelő olyasvalaki, aki egy személyben mindent tud cége gazdasági helyzetéről, napi pénzügyeiről, partnereiről, arról, hogy a vállalkozás kinek, mennyivel tartozik, és mennyivel tartoznak mások a cégnek. Mások azt gondolják, egy könyvelő munkája csak annyiból áll, hogy az elhozott bizonylatokat berögzíti a könyvelő programba, és a kapott értékek alapján beadja a szükséges bevallásokat.

Hol az igazság? Valahol félúton. Azt azonban mind tudjuk, hogy egy könyvelőnek ebben a folyamatosan változó gazdasági és jogi környezetben állandóan képeznie kell magát, mert anélkül nem tud minőségi munkát végezni. És azt is értjük, hogy egy könyvelő munkájának másik jelentős részét teszi ki a folyamatos tájékoztatás és a törődés az ügyfelekkel. Nehéz? Emberfeletti, ugyanakkor talán kiszámítható. Hiszen a rutin, a tapasztalat segít. De mint minden szakmát, ezt is szeretni kell, mert igen, a könyvelés is szerethető. Mert rengeteg területe van, mert van benne perspektíva, mert van előremeneteli rendszere.

Fogadjátok szeretettel két anyuka vallomását a munkájukról: Nyitrai Anita könyvelő, és Tódor-Badak Gabriella könyvvizsgáló válaszait a kérdéseinkre.

Milyen iskolát végeztél?

"Anita"

Vérbeli vendéglátósként elegem lett az éjszakázásból, így a családi vállalkozást folytattam tovább. Akkor még naivan azt hittem, ez egy kényelmes, hétfő-péntek 8-4-ig munka lesz. Hát nem lett… de erről később J

Szóval kb. annyi idő után, mintha az orvosi egyetemet végeztem volna el (2 év a tanfolyam + 3 év gyakorlati idő ), kezembe kaptam a kis, fényképes igazolványom, mellyel minden NAV ellenőrzésen tanúsíthatom, könyvelő vagyok. Aki nemcsak könyvelő, hanem bérelszámoló, pályázatíró, gyerekeknek ebédigénylést kitöltő, pénzügyi tanácsadó, időnként pedig még pszichológus is egyben.

"Gabi"

Magának a könyvvizsgálói képzésnek előfeltétele, hogy a jelentkező felsőoktatási intézményben szerezzen diplomát, legyen mérlegképes könyvelői bizonyítványa, és büntetlen előéletű legyen. A képzés 3-5 évig tart, függően a vizsgák sikerességétől, majd a képzés után a már okleveles könyvvizsgáló 3 év gyakorlat megszerzése után tesz egy utolsó vizsgát, ezzel megszerzi az aláírási jogát is, és ezzel válik aláíró könyvvizsgálóvá, aki már önállóan vállalhat megbízást.

Nálam ez a folyamat majd 10 éve tart, mivel amikor én kezdtem, még voltak egyéb előfeltételek is. A BGF Külkereskedelmi Főiskolai Karán (akkor még így hívták) végeztem bank és pénzintézetek szakon, majd a Debreceni Egyetemen, számvitel szakon, közben pedig megszereztem a mérlegképest is. Nekem még a képzés előtt 2 év munkaviszonyt is igazolni kellett, csak ezután vettek fel. Ráadásul közben megszületett a két kislányom, ami miatt csúsztam a vizsgákkal is. Most hetek választanak el az utolsó vizsgámtól. Már vágom a centit.

De a legfontosabb ebben a képzésben az, hogy legyen melletted egy olyan mentor, akitől tényleg lehet tanulni, hajlandó megosztani a tudását, és lehetőséget ad arra, hogy egyedül is nekifuss egy-egy projektnek. E nélkül sajnos az elméleti tudás nem sokat ér, az életet és a megoldandó számviteli problémákat a gyakorlat írja.

Milyen érdeklődésűek válasszák ezt a szakmát?

"Anita"

A könyvelés egyre fontosabb egy-egy vállalkozás életében, hiszen ennek segítségével látható, hogy valóban fejlődik-e egy vállalkozás, rentábilis-e. Ezért nagy a könyvelők felelőssége a tanácsadásban, és a jogszabályi környezet naprakész ismeretében.

"Gabi"

A munka sajátossága, hogy minden héten más ügyféllel kell foglalkozni. Aki nem bírja az egyhangúságot, annak ideális. Viszont pont ez a hátránya is sokszor, nehéz fejben átállni egyik ügyfélről a másikra, kevés az idő, de naprakésznek kell lenni, át kell látni a teljes rendszert. Emiatt én mindent felírok, meg sem próbálok bizonyos dolgokat megjegyezni. Viszont hihetetlenül változatos, mind számvitelileg, mind emberileg, nagyon sokat tanít ez a fajta munkavégzés. A nyár jó része szabad, ami gyerekekkel nagy előny. Cserébe ősztől tavaszig napi 8-12 óra munka vár, és nem ajánlatos betegnek sem lenni, mert akkor az összes betervezett ügyfél csúszik, és újratervezni mindent nagyon nehéz.

Mit szeretsz a munkádban, és hogy csöppentél bele?

"Anita"

Mi a jó a munkámban? A részleges szabadság, hiszen csak az ügyfelekhez, és a bevallási határidőkhöz kell alkalmazkodnom, de egyébként tényleg szabadon oszthatom be az időmet, én döntöm el aznap melyik céggel, cégekkel foglalkozom, és ha nincs kedvem épp a munkához, senki nem szól, ha kiveszek egy fél napot.

Szeretem, hogy egyre több vállalkozó ismeri fel a könyvelés fontosságát, adott esetben még a cégalapítás előtt eljönnek egy-egy tanácsadásra, hogy melyik cégforma a legjobb a vállalkozáshoz (nem, nem mindenki KATA-s ) , illetve átbeszéljük a költségeket, bevételeket, a vásható buktatókat.

Szeretem, ha kicsit az én segítségemmel is, jól megy a vállalkozás, ha rendben az adminisztráció, ha közösen megtaláljuk a válaszokat az ügyvezetőkkel, tulajdonosokkal.

Mit nem szeretek ? Ha este 9-kor felhívnak, hogy – hallottam az info rádióban…, ha olyan döntéseket hárítanak rám, amihez semmi közöm, ha késnek a könyvelési anyaggal, és persze, ha késnek a könyvelési díjjal.

"Gabi"

Én mondhatni véletlenül kerültem erre a pályára, a főiskola után a gyakorlati képzést főállásban egy nagy könyvvizsgáló cégnél töltöttem, oda vettek fel. De az nem az én világom volt, nem tudtam magamévá tenni a multi filozófiát. Ezután egy másfél éves újságírói kitérővel találtam meg azt a munkahelyet (szintén véletlenül, nem kifejezetten ezt kerestem), ahol eldöntöttem, hogy könyvvizsgáló leszek. Ott találkoztam a mentorommal is, akitől 10 év alatt mindent megtanultam, amit lehetett, nagyon sokat köszönhetek neki.

Mit kell még tudnunk a szakmádról, mit emelnél ki? 

"Anita"

A könyvelésről sokan azt gondolják, monoton munka. Pedig az csak az adatrögzítés része, de ott sincs 2 egyforma számla, nincs 2 egyforma könyvelés.

Ami az egyik cégnek áru, az lehet a másiknál alapanyag, ami egyik helyen elszámolható, az a másik helyen nem biztos, hogy az.

"Gabi"

Számviteli területen a könyvvizsgálat a legmagasabb elérhető végzettség. A könyvvizsgálat komplex látásmódot igényel, a cégek teljes számviteli rendszerét át kell látni. Hivatalosan a könyvvizsgálat a vizsgált vállalkozás teljes éves könyvelésének áttekintése, hogy számvitelileg minden megfelelően lett-e elszámolva. Feltárja, hogy a vállalkozás életét megfelelően tükrözi-e a könyvvezetés, a mindennapi gazdasági események a valóságnak megfelelően szerepelnek a könyvelésben vagy sem. A vizsgálat kezdetén kapok egy induló főkönyvi kivonatot, és az abban szereplő összes számot egyeztetem/alátámasztom. Alapvetően számviteli ellenőrzés, de Magyarországon kicsit bővebb feladatköre van egy könyvvizsgálónak.

A magyar piac sajátossága, hogy túlnyomórészt KKV-k vannak jelen a piacon, 300 – 1000 millió Ft árbevétellel. Könyvvizsgálatra kötelezettek, de a számviteli ellenőrzésen túl sokszor inkább a vállalatirányítás támogatására szorulnak, mivel a vezetésben ritkán van jelen együttesen a számviteli és az iparági tudás egyszerre. Emiatt a könyvvizsgáló a függetlenség kereteit betartva egyfajta tanácsadó szerepet is ellát, amivel az egész vállalat hatékonyságán is tud javítani a számviteli folyamatokon keresztül.