Feb.
03
2019
Pályaválasztás – A rendezvényszervezés margójára

Valentin nap közeledtével pályaválasztásról szóló sorozatunk természetesen a rendezvényszervezőket veszi sorba. Az ilyen különleges alkalmak az ő munkájukat előtérbe hozzák, így most őket szeretnénk bemutatni nektek. Ismét hárman vallanak munkájukról, kérdéseink ugyanazok voltak feléjük: Milyen iskolát kell elvégezni hozzá, milyen érdeklődésűek válasszák ezt a szakmát, milyen területei vannak, és végül hogy lehet belőle megélni.  

Már az ókori Egyiptomban is rendeztek különböző ünnepségeket, mondjuk a fáraó tiszteletére. Az  uralkodó rendezvényeiért a középkorban az udvarnok volt a felelős. A reformkorban az emberek folyamatosan keresték egymás társaságát. De ugorjunk az időben egy nagyot! Az üzleti rendezvények főként a második világháborút követően Amerikában kezdődtek. A Magyarországon  végbement rendszerváltozás a rendezvényszervezést is forradalmasította, a rendezvények fontossága megnőtt.

No de mi a helyzet a Valentin napi ünnepségekkel? Lehet szeretni vagy akár a fenébe is kívánni, de annyi biztos, hogy a Valentin-nap nagyon hosszú utat tett meg, míg végre Magyarországra ért. Eva Six, a magyar Marilyn Monroe és lánya, Linda von Schmidt az Egyesült Államokból hozta magával az ünnepet. A piros szívecskéktől duzzadó Bálint-nap mára szintén sok rendezvényt, programot hozott a mindennapjainkba.

Láthatjuk, hogy a rendezvényszervezés nagy hagyománnyal bír, így ha az Interneten rákeresünk, számos rendezvényszervezői képzésre lelhetünk. No de hadd szóljon ismét ez a bejegyzés arról, milyen egy rendezvényszervező élete, milyenek a hétköznapjai, mi az, ami miatt érdemes ezt az utat járni.

Czupy Barbara, Iván-Bakó Eszter, Dr. Pásztorné Simon Annamária és Bárány-Szilfai Alida mesél ezúttal nektek. Természetesen ők is, mint korábbi cikkünkben a fotográfusok, hasonló lelkesedéssel és úgyszintén önkéntesen fogadták kérdéseinket. Leírásukból maximálisan kitűnik a hivatásuk iránti szenvedély és szeretet.

Fogadjátok szeretettel, bízunk benne, hogy kellő inspirációt kaptok, hiszen „...Néha az értékesítést különös, egyedi módszerekkel érdemes megoldani”.

Milyen iskolát kell elvégezni ahhoz, hogy valaki hivatásos rendezvényszervező legyen?

Barbara

Közgazdászként, jogi -igazgatási ismeretekkel rendelkezem. Marketinges és rendezvényszervezői tapasztalattal dolgozom, több idegen nyelven beszélek, ez elengedhetetlen ebben a szakmában.

Eszter

Annak idején angol szakos gimnáziumból mentem a Veszprémi Egyetemre (jelenleg Pannon Egyetem), idegenforgalmi és szálloda főiskolai szakra. Itt szereztem közgazdász diplomát. A főiskolás évek alatt csak fél évig tanultunk rendezvényszervezést, mégis ahogy gyakorlati helyet kellett keresni, ebbe az irányba indultam.

Annamari

Végzettségem szerint 3 diplomám van, színháztörténész, magyar szakos középiskolai tanár, drámapedagógus. Hogyan lettem mégis rendezvényszervező, zsebemben egy színháztörténész és magyar szakos diplomával? Kislányaim születése után, lehetőséget kaptam, hogy egy kis, Balaton-felvidéki faluban, Felsőörsön közösségszervező-könyvtárosként elhelyezkedjek. Természetesen fontos volt, hogy képezzem magam, így elvégeztem a közművelődési szakemberképzést, amely diplomára épül. Jelenleg ezzel a képesítéssel dolgozom.

Alida:

Vannak különböző rendezvényszervező tanfolyamok, és úgy tudom, főiskolai, egyetemi keretek között is van rendezvényszervező képzés. Én kommunikáció szakon végeztem, illetve jóval később egy esküvőszervező tanfolyamot végeztem el. Úgy gondolom, ezt a szakmát nagyon nehéz iskolapadban oktatni, hisz’ a legnagyobb hangsúly a gyakorlati részén van, ezt pedig leginkább „élesben” lehet elsajátítani, én a mai napig minden egyes rendezvényen tanulok valami újat, valami hasznosat, amit a következő munkám kapcsán hasznosítani tudok

 

Milyen érdeklődésűek válasszák ezt a szakmát?

Barbara

Néha az értékesítést különös, egyedi módszerekkel érdemes megoldani. Kényelmesen. Jöjjenek hozzám az érdeklődők, ne én keressem fel egyesével őket ...de ezzel együtt munkám sok utazással jár, nem kifejezetten családbarát. Egy vállalkozásban nehéz a potenciális ügyfelek megtalálása, akik hisznek abban, hogy a szakember segítségével nagyszámú ügyfelet rekvirálhatnak egy jól berendezett stranddal, egy jól megválasztott kiállításon. De megéri minden ráfordított idő!

Eszter

Egy rendezvényszervezőnek rettentően sokrétűnek kell lennie. Bírnia kell a monoton, kissé talán unalmas munkát is (ajánlatok írása, marketing), de bírnia kell a nagy pörgést is, amikor a tényleges rendezvények vannak. Vannak üresjáratok, de vannak olyan időszakok is, amikor nem sok idő jut alvásra. Érteni kell egy kicsit a helyszínüzemeltetéshez, a vendéglátáshoz, a technikához, stb. És legfőképpen képesnek kell lenni összekoordinálni a megrendelő igényeit és az alvállalkozók munkáját.

Én pont ezen sokszínűsége miatt szeretem ezt a munkát. Szeretek emberekkel foglalkozni, szeretek másoknak örömet szerezni. Szeretem végignézni a rendezvényeimet, amik több hónapnyi munka után valósulnak meg. Mindig tanulok valami újat, mindig vannak új kihívások.

Annamari

Az eredményes munka titka a tervezés, és nem hátrány a közösség tagjainak ismerete. Bírni kell a kritikát, és sokat kell beszélgetni, jó kapcsolatot kell ápolni az emberekkel. Egy rendezvényeken, ha mindenki csak a maga tudását beleadja, már nagyon nagy dolgokat lehet létrehozni.

Alida

Szerintem az legyen rendezvényszervező, aki precíz, határozott, képes a multitaskingra, szereti az embereket, a pezsgést, a nyüzsgést, a pörgést, és nem szeret unatkozni. Fontos, hogy mindenben a maximumra törekedjen. Ahogy egy korábbi főnököm mondta: „Alida, neked nem az a feladatod, hogy megsüsd a tökéletes croissant-t az üzleti reggelire, hanem hogy gondoskodj róla, hogy a tökéletes croissant legyen ott.”

Én annak idején azért mentem anno kommunikáció szakra, mert engem lenyűgöz az emberekkel való párbeszéd, kapcsolattartás, nagyon szeretek emberekkel foglalkozni. Ami leginkább inspirál, az az, hogy megvalósítsam a megbízó álmait az adott rendezvény kapcsán.

 

Milyen területei vannak a rendezvényszervezésnek?

Barbara

Cégem, egy étrend kiegészítők gyártásával foglalkozó vállalkozás ezt a módszert választotta termékeinek eladására. Több, mint egy évtizede született meg az ötlet, hogy menjünk el az összes jelentős élelmiszer-, esetleg gyógyszeripari, illetve sporttal kapcsolatos nemzetközi kiállításra, ahol potenciális ügyfeleket, bérgyártókat találhatunk.

Eszter

Elsőre egy kicsi ügynökséghez kerültem, ahonnan 3 hónap után személyes okok miatt egy másik céghez mentem át. Ez szintén egy kisebb ügynökség volt, de több lehetőséggel, nagyobb önállósággal. A gyakorlati idő letelte után itt állást is kaptam, 2,5 évig dolgoztam itt rendezvényszervezőként.

Ekkor érett meg bennem a gondolat, hogy saját vállalkozásként folytassam ezt az izgalmas munkát. Férjemmel céget alapítottunk, és nagy örömünkre azonnal jöttek a megrendelések. Kizárólag céges rendezvényekre specializálódtunk.

Annamari

Legyen szó nemzeti ünnepről, hagyományőrző műsorról, civil szervezetek eseményeiről, kisebb úti beszámolókról, vagy három napos falunapról, mind-mind komoly szervezést és időbeosztást igényel! Jó példa: a Felsőörsi Nyolcas Teljesítménytúra, amelyet egy térképész barátunk szervez, de mögötte a csapat egy egész baráti kört fed le. Vagy a Nyitott műhelyek a Bárókertben a helyi kézműves mesterek összefogása, akik egy napra megnyitják otthonukat, portájukat a vendégek számára és bemutatják mesterségüket. Legyen szó újságszerkesztésről, könyvtárvezetésről vagy pályázatírásról, egy közösségszervező életébe ez mind-mind belefér!

Alida

Alapvetően ketté bontanám a céges és a családi rendezvényeket. A kettő teljesen más, másfajta odafigyelést igényel. Ha valaki igazán jó, akkor mindkettőben ki tud teljesedni, de azzal sincs semmi baj, ha az egyik felé húz inkább a szíve.

A fenti képet Trosztel Adrienn készítette

 

Pontosan mi mindennel foglalkozol?  Mióta csinálod?

Eszter

Saját tulajdonú rendezvényszervező ügynökségem van, a Future Event Kft. A cég tavaly ünnepelte 10. születésnapját. A gazdasági válságot nehezen, de átvészeltük, és 2018-ban az eddigi legjobb évünket zártuk.

Barbara:

Kiállítás- és vásárszervező vagyok, az én feladatom a kiállítói stand lefoglalása, berendezése, a termékek megfelelő elrendezése, a kiállítói reklám lehetőségek maximális kihasználása, a stand személyzetének utaztatása és lakhatásának megoldása. Miután több éven át megtapasztaltuk majd kiválasztottuk Európában és azon kívül is a számunkra releváns és sikeres nemzetközi lehetőségeket, magyar-és külföldi pályázatokon is részt vettünk annak érdekében, hogy termék portfóliónk bővítésével még professzionálisabb megjelenést biztosítsunk cégünknek a kiállításokon. Marketinges és rendezvény szervezői tapasztalattal a hátam mögött élvezettel végzem a munkámat, minden évben próbálok megújulni, figyelem a nemzetközi trendeket és természetesen versenytársainkat, hogy nálunk minden kiállításon ne csak a termékkörben, hanem megjelenésünkben is legyenek újdonságok. Több idegen nyelven beszélek, ez elengedhetetlen ebben a szakmában.

Annamari:

2,5 éve dolgozom közösségszervezőként Felsőörsön, tavaly több mint 30 programot szerveztem, gyakorlatilag egyedül. Ebben volt 3 napos falunap, 50 fős úti beszámoló, volt komolyzenei koncertsorozat Árpád-kori katolikus templomunkban, hagyományőrző rendezvények tömkelege.

Mindemellett van egy blogom, ami inkább a bábszínházammal és a kulturális szerepléseimmel foglalkozik. Bárókerti Bábszínház tavalyi alapítása óta nagy utat jártunk be. Miska-mesék című előadással szerepeltünk rengeteg balatoni nyári fesztiválon, de még a romániai Szatmárnémetiben is felléptünk.

Alida:

2010 óta foglalkozom rendezvényszervezéssel, először egy nemzetközi ügyvédi iroda munkatársaként, később pedig vállalkozóként. Szenvedéllyel szeretem a munkám, nem tudnám már elképzelni, hogy mással foglalkozzak.

Nagyon fontosak a jó kapcsolatok, melyeket folyamatosan ápolni, fejleszteni kell. Meg kell próbálni elhinteni mindenhol, hogy az illető ezzel foglalkozik. Szép kis vállalkozást lehet felépíteni erre, de kisebb-nagyobb cégeknél is jól lehet keresni rendezvényszervezőként, mely pozíció akár egy ugródeszka lehet a vállalkozóvá válás felé.

Reméljük, sikerült ötletet adni! De ha úgy érzed, hogy rendezvényeken szívesen segítenél, vagy segítségre lenne szükséged keresd a Clickforwork-t. Ne feledd, a Clickforwork diákok örömmel segítenek akár Valentin-napon, vagy a farsangi ünnepségeken, akkor is ha nem feltétlen szakembert keresel, de kell valaki aki fogadja a vendégeket, diszíti a termet, vagy segít a szervezésnél.