Oct.
25
2018
NOylon és társai - új hullám a bevásárlásban

Mindig felüti a fejét valami új hippy őrület. Jó dolgukban azt sem tudják az emberek, mivel üssék el az időt. Ilyenkor jönnek a zero waste és hasonló agyament trendek. Vagy mégsem?!

Minden újdonságot félve, bizalmatlanul fogadunk mi, magyarok. Jobb esetben csak ufónak nézzük azokat, akik nem tartva a változástól belevágnak az életük, vagy egy szegmensük megreformálásába. Ha ezzel pedig még valaki(k)nek, vagy valaminek jót is tesznek, na azzal tudunk a legkevésbé azonosulni. 


Szerencsére azért sokan vannak, - egyre többen lesznek - akiket a tudatosság, haladás vezérel. Igen nagy fába vágja a fejszéjét minden család, vállalkozás, aki erre az útra lép, hiszen mintát, követhető példát sokszor csak külföldről tudnak szerezni. Bátrak, és valljuk be - picit nem normálisak, akik kitartanak a környezettudatos, fenntartható háztartás mellett, az új keletű zero waste - avagy hulladékmentesség - jegyében. Vagy mégsem?!Jó hír, hogy már kis hazánkban is vannak, akik jó előre gondolkodnak és már ki is találták a megoldást. A textil táskák után itt vannak a textil zsákok! Kicsit körbejártuk a témát és kiderült, hogy már most könnyen elérhetőek és nagyon egyszerű a használatuk. 
Ráadásul attól sem kell tartani, hogy valahol ne fogadják el. Legyen az piac, sarki zöldséges vagy akár szupermarket, mindenhol zokszó nélkül vásárolhatsz vele. 
Igaz arra fel kell készülni, hogy sokszor még nem értik mi is ez, miért ezt használod, valószínűleg a kasszás is furcsán néz rád. De amíg a kötelező címke rajta van - ha olyan helyen vásárolsz -, lemérhető a termék és kifizeted, addig senkit nem zavar, hogy miben szállítod a vásárolt dolgokat.

Bővebben olvashattok erről az új hullámról, és a magyar tervezőkről a megújult blogunkon, de azért röviden itt is bemutatjuk őket: 

1. Lay Boglárka, a BogBag környezettudatos termékek fővárosi megálmodója és készítője szatyrai, zsákjai kiváló alternatívái az egyszer használatos nejlon zacsiknak, műanyag zacsiknak. 

2. Jupcycle – Julia’s upcycle roomja Budapesten a környezettudatosság új szintjére igyekszik emelni a bevásárlózsákok világát. Ahogy a mottója is tartja: "Ami számodra felesleg, nekem alapanyag, másnak pedig újra érték. " Így kínálatában megtalálható a vászon zsák mellett a függönyből és a pólóból készült zsák is. Így akár egy emléknek kedves, azonban már nem kihasznált pólót új, hasznos funkcióval láthatsz el. 

3. A minták szerelmesei Gombooc jászberényi alkotásaiban élhetik ki vágyaikat, aki tüll és mintás pamutvászonból varr zsákokat a zöldségek, gyümölcsök vásárlásához. Pékáruhoz pedig két méretben 100% pamut vastag molinóból készült zsákot szerezhetsz be.


4. A kifinomultabb minták hívei biztos találnak a hajdúböszörményi Rozka Alkotóműhelye kínálatában számukra megfelelő zsákot, ami akár len alapú kress vászonból is készülhet. A könnyebb tisztíthatóság érdekében még arra is gondolt Rozka, hogy a külső pamutréteget belülről egy vékony vízlepergető, mégis lélegző anyaggal bélelje, így elég csak nedves szivaccsal kitörölni, majd száradni hagyni.


5. Lindi NOylon zsákjainak már a megnevezése is magával ragadó! 4 féle méretben kapható, lyukacs, szublimációs eljárással mintássá varázsolt anyagnak köszönhetően könnyű és jól szellőzik. Egyszerűen mosható, gyorsan szárad, kis helyen elfér. 

6. Végül pedig jöjjön egy kicsit más, egy kicsit a múltat idéző cekker jellegű szépség, ami fantasztikusan megállja a helyét a mai világban is. 
Ha Nyíregyházán, a Szivárvány Mami Horgolt Dekorjai között, ha kutat kicsit az ember, rálelhet erre a spárgafonalból egyedi minta alapján horgolt cekkerre. Igaz alapvetően ez inkább a bevásárló táskát helyettesítené, de azt gondolom nagyobb mennyiségű burgonya vagy alma vásárlásánál jó szolgálatot tehet.