Apr.
01
2019
Mennyibe kerul - takaritó, bébiszitter, kertész

A Pénzcentrum 2018. november 15-én megjelent cikke szerint egyre nagyobb a hiány a takarítókból, miközben a területen egy év alatt közel 20 százalékos volt a díjemelés, így a nettó 250-270 ezer forintos kereset sem ritka. A munkaerőhiányt a takarítók körében is égető probléma, a tevékenységet nem főállásként űzők legnagyobb részét a gyermekükkel otthon lévő anyukák teszik ki.

Jelentős hiány van takarítókból, ennek köszönhetően 20 százalékos volt a béremelés a munkakörben. Átlagban 80 négyzetméteres annak a tipikus otthonnak a mérete, ahová online rendelnek takarítót, a Rendi felületén. Leginkább takarítónőt lehet kérni, a szakma képviselői továbbra is inkább a nők közül kerülnek ki: ők a Rendi partnereinek 92 százalékát teszik ki. Életkor tekintetében már jóval vegyesebb a kép, mint ahogy abban is, ki milyen háttérrel vállal ilyen jellegű munkát, számol be a jelenlegi helyzetről a Rendi alapítója, Csillik Timur.

Hozzátette, az elmúlt egy évben 20 százalék feletti díjemelést hajtottak végre, melynek nagy része a takarító partnerekhez jutott fizetéskiegészítésként. Ennek köszönhetően ma egy főállású, napi 8 órában dolgozó bejárónő akár nettó 250-300 ezret is hazavihet havonta.

Zsebpénz-kiegészítés vagy fő megélhetési forrás, egyszerű mellékállás vagy egész életre szóló hivatás is lehet a bébiszitterkedés. Ennek megfelelően rendkívül széles skálán mozoghat az összeg, amit egy bébiszitter megkereshet itthon. Fizetésmustra az [origo]-n.

A gazdasági válság érezhetően rányomta a bélyegét a bébiszitterek piacára is, a kereslet és a kínálat egészen eltávolodott egymástól. A hirdetési oldalak tele vannak munkát kereső bébiszitterek ajánlataival, aki viszont teheti, inkább egy rokonra, szomszédra bízza a gyermeket, ha este el akar menni, mint hogy bébiszittert fogadjon. A közvetítő cégek jó része szintén elérhetetlen vagy megszűnt, látható jeleként annak, hogy zsugorodik a piac.

"Egy éve nagyon eltávolodott egymástól a kereslet és a kínálat" - erősítette meg az [origo]-nak Szécsényi Violetta, a bel- és külföldre egyaránt közvetítő. Szerinte nagyon sok mindentől függ, mennyit keres egy bébiszitter: hány gyermekre kell vigyázni, kell-e velük idegen nyelven beszélni, vagy hogy van-e jogosítványa az illetőnek.

"Alkalmi munkaként általában 1500 forint az órabér a fővárosban. Órabért azonban csak az esetenként végzett munkára szoktak megállapítani, rendszeres megbízások esetén többnyire havi bérben állapodnak meg a felek. - becsülte Szécsényi Violetta,  Au Pair Kft. ügyvezetője

Aki komolyan szeretne a bébiszitterkedéssel foglalkozni, alaposan fel kell, hogy készüljön. A gyermekgyógyászat vagy a gyermekpszichológia alapjaival megismertető tanfolyamokra költött pénz alighanem megtérül, hiszen a sokat kereső, de elfoglalt szülők nem bízzák akárkire a gyermekük felügyeletét, különösen nem hosszú távon.

Egy kert fenntartása, ápolása szintén nem olyan egyszerű dolog, mint ahogy azt gondolnánk, és nem merül ki abban, hogy nyáron havonta kétszer lenyírjuk a füvet, ősszel pedig összegereblyézzük a faleveleket. Ha egy valóban szép és mutatós udvart szeretnénk, akkor ahhoz vagy nekünk kell sokat tanulnunk és dolgoznunk, vagy fel kell bérelnünk egy megfelelő szakembert, aki mindezt elvégzi helyettünk.

„Én nem vagyok kertész, de voltam kint Németországban a nyáron az apu testvérénél egy hónapig és ott kertész jár rendszeresen lenyírni a füvet, sövényt, gereblyézett. Átlagosan egy nap megkapott 100 eurót, igaz reggel nyolctól, este hatig babrálgatott- ezt már egy felhasználó írta egy közösségi oldalon.” De ne menjünk messze, maradjunk itthon Magyarországon továbbra is. Mégis mennyit kell fizetnünk, ha alkalmanként kertészt szeretnénk magunkhoz hívni?

Több szakembert is megkérdeztünk, szinte egyikőjük sem tudta órabérre lebontani munkájuk díját. Elmondásuk szerint sok olyan tényező van, ami befolyásolhatja az árat. Mekkora egy kert, milyen állapotban van, milyen gépeket kell vinniük stb-stb. Így jellemzően egy-egy alkalomra vonatkozóan szoktak árajánlatot tenni. Ezek után felkerestünk több kertészeti cég weboldalát, hátha sikeresebbek leszünk és találunk a kutatásunkhoz óradíjakat. Arra a megállapításra jutottunk, hogy talán ez a legnehezebb és a legdrágább segítség. De nézzük sorban: egy kerttervezés akár 300.000 Ft is lehet, de ha nem szeretnénk új kertet, csak a régit akarjuk fenntartani, akkor a bokrok metszése: 3000 Ft/h, míg a sövény nyírás akár 4500 Ft/h is lehet. Ugyanakkor véleményünk szerint az egyik legnehezebb feladat a kézi gyomlálás „csak” 2500 Ft/h. Máshol metszést, gyomlálást 3100 Ft/h munkadíjért vállalnak.

A fentiekkel összevetésben szeretnénk bemutatni, a Click for Work platformján milyen tapasztalatokat gyűjtöttünk össze az eddig eltelt időszakban. Hoztunk pár számot arról, mi az az órabérr, ami vonzónak számít manapság a diákok körében, átlagosan mennyi óradíjat hajlandóak fizetni a hirdetők a diákoknak, illetve mindez mennyiben befolyásolja a jelentkezések számát. A fenti háromféle munka típust vizsgáljuk továbbra is: bébiszitter, kerti feladatok és a takarítás. 

A három kategóriát tekintve megállapíthatjuk, hogy a takarítás a legnépszerűbb munka a diákok körében, átlagosan 1500 Ft/h óradíj mellett egy-egy feladatra 4 jelentkezés futott be. Ide mindazok a munkák is beleérteendőek, amelyek nemcska a klasszikus értelemben vett takarítást jelentik, hanem pl. : vasalás, ablaktisztítás, pakolás, vagy ezek kombinációját is. A takarítás jellegű feladatokat követi népszerűségében a gyerekvigyázás, ahol az átlagos bér alacsonyabb egy-egy feladatot tekintve (1300 Ft/h), ennek ellenére a jelentkezések száma alig marad el a takarításoktól: egy feladatra átlagosan 3 jelentkezés futott be. Habár kerti munkáknál, a legmagasabb az átlagos óradíj (1468 Ft/h), mégis itt a legalacsonyabb a jelentkezések száma: átlagosan 2 jelentkezés futott be egy-egy feladatra.

Köztudott, hogy a Click for Work platformon 1.000 Ft-nál alacsonyabb órabérért nem lehet munkát kiírni. Magasabb árat választhat a hirdető, így várható, hogy minél magasabb óradíjat állapít meg valaki, annál több diák fog jelentkezni egy-egy feladatra. Mindezzel együtt azonban megfigyeltük, hogy amíg 1000 Ft/h óradíjat fizettek a bébiszitting kategóriában a munkák 43 %-ára és ezekre a munkákra is több mint 2 jelentkezés befutott átlagosan. A kerti munkák 35,9%-áért fizettek 1000 Ft-t óránként, míg a takarításos munkák egyharmadára 1000 Ft/h óradíj mellett több mint 3 diák jelentkezett átlagosan. Azt gondoljuk, hogy egy diákot megbízni azokkal a munkákkal, amelyek nem igényelnek szakképzettséget mindenképpen kedvezőbb a hétköznapok során. 

A távolság hasonlóképpen fontos tényező a diákoknak. Jelenleg a kiírt munkák közel 80 százaléka Budapestre koncentrálódik, azonban nagy büszkeségünkre szolgál, hogy egyre több vidéki nagyvárosban is megjelentünk már.