Jan.
06
2019
Ma kellene lebontani a karácsonyfát: mi történhet, ha mégsem teszed?

A keresztény hagyományokat ugyan még napjainkban is sokan tartják, legtöbben mégsem ismerik hátterüket. Bár vannak, akik praktikussági okok miatt, az újév eljövetelével, még a munkakezdés előtt lebontják a karácsonyfát, sokan még mindig várnak vele január 6-ig, azaz vízkeresztig. De miért pont ekkor kell búcsút mondani a karácsonyfának? 

Húsvét mellett karácsony a legfontosabb keresztény ünnepkör, a megtestesülés misztériuma: előbbi adventtel kezdődik, csúcspontja december 25-e Jézus születése.

A karácsony lezárása a vízkereszt, e napot tekintjük a karácsonyi ünnepkör másik csúcspontjának, ide köthető Jézus keresztsége, első csodatétele és a napkeleti bölcsek látogatása.

Keleten Jézus keresztsége maradt az ünnep fókuszában, nyugaton azonban amellett, hogy a vízszentelés szertartása is megmaradt, inkább a napkeleti bölcsek látogatása került az ünnep előterébe. Ebből származik január 6. másik, hagyományos magyar neve: háromkirályok.

Sok néphagyomány kapcsolódik a vízkereszthez, például a három király-járás, amikor a bibliai három királyokat – Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt – megszemélyesítők házról házra mentek, énekeltek és köszöntötték a háziakat. Ilyenkor került sor a házszentelésre is; a házra felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűit és az aktuális évszámot, ezzel kívánták megvédeni a portát és lakóit minden rossztól. Rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak a szentelt víznek: ezzel hintették be azokat, akik útra keltek, a gyermeket váró asszonyokat, a vajúdó nőket, az újszülötteket, a lakodalomba indulókat, a haldoklókat és a halottakat is.

Hogy miért pont ezen a napon kell lebontani a feldiszített karácsonyfát, azt a keresztény hagyományokból vezették le. Január 6-án érkeztek meg Betlehembe a napkeleti bölcsek, akiket egy csillag vezetett el a kis Jézushoz. Innen a fa tetején lévő csillagdísz, ami a betlehemi csillagot jelképezi. Ha korábban bontják le a fát, akkor a bölcsek elvesztik iránymutatójukat, megérkezésük után azonban már nem volt rá szükségük.

Így esik hát január hatodikára, vízkeresztre a karácsonyfa lebontásának ideje és veszi kezdetét a farsangi időszak, mely egészen húsvétig tart. A karácsony tehát, a befelé forduló meghittség, lelkiség ideje a mai nappal véget ér, helyét a hangos mulatság, vigasság, lakodalmak veszik át, kezdődik a farsang. Idén pont két hónapig tart, hamvazószerda, azaz a húsvét vasárnaptól visszaszámolt 40. nap idén március 6-ára esik. Akkor pedig kezdődik a 40 napos böjt, az elmélyülés, húsvétra, a megváltás misztériumára való készülődés.

VÍZKERESZT VAN, IDEJE ÚJRAHASZNOSÍTANI A KARÁCSONYFÁT

A fenyő meglepően sok tápanyagot tartalmaz, így nemcsak tüzelőként lehet újrahasznosítani. Azt, hogy mennyi keményítőt, fruktózt és glükózt tartalmaznak a tűlevelek, már eddig is kutatták: úgy tűnik, hogy az eleven erdei fenyő esetében a friss hajtások sok keményítőt tartalmaztak, míg télen a tűlevelekben pedig több zsírsav és cukor halmozódott fel. Ez egyébként már a harmincas években is felkeltette a botanikusok figyelmét: többek között ezek a változások magyarázzák azt is, hogy az egyébként hidegtűrő fenyő tűlevelei miért nem ellenállóak a faggyal szemben a melegebb hónapokban.

Egyél fenyőt! 

A fenyőevés egyébként sem ördögtől való ötlet, a friss hajtásokat többek között a francia gasztronómia is előszeretettel használja, az pedig közismert, hogy egyes fajok magjai is fogyaszthatók (illetve elég nagyok ahhoz, hogy érdemes legyen bajlódni velük). Az ínyenc gyűjtögetők fenyőízű fűszerolajat is készíthetnek, egy New York-i étterem pedig pirított erdeifenyő-hajtásokkal díszíti egy fogását. 

Ezzel az egésszel csak az a baj, hogy a legtöbb karácsonyozó alapvetően nem gyűjtögető életmódot folytat, a legtöbb karácsonyfa nem erdei fenyő, és egyébként is, nehéz elképzelni, hogy a bejglikómából épp felocsúdó család hatodikán még megenne egy komplett fát is – de a tápanyag azért ott van a karácsonyfában is, csak hozzá kell jutni. Mielőtt nekiesnénk késsel-villával a fának, érdemes meghallgatni, mit gondol erről  Cynthia Kartey, a Sheffieldi Egyetem kutatója.

A műanyag nem az igazi

Kartey-t a karácsonyfa-állítás ökológiai lábnyoma kezdte el aggasztani: a műanyagból készült fák előállítása és szállítása környezetszennyező, ráadásul a legtöbb műfenyő néhány év után a szemétben köt ki, és a zömük nem is újrahasznosítható anyagból készül. 

A hagyományos fák közül a begyűjtötteket vagy komposztálják, vagy fűtésre használják, a tűlevelek pedig normál körülmények között lassan bomlanak le, ráadásul miközben ezt teszik, üvegházhatású gázokat bocsátanak ki. A hagyományos fenyő, ha már fenyőt állítunk, a Carbon Trust állásfoglalása szerint még mindig sokkal jobb választás a környezet szempontjából, mint egy kínai műanyag, ezt ugyanis legalább tíz évig kellene használnunk ahhoz, hogy környezetbarát választásnak számítson egy hagyományoshoz képest. Egyébként is: miután megtudtuk, hogy mennyi mindenre lehet felhasználni egy fenyőt, bűn lenne csak úgy a tűzre vetni vagy a szemétbe dobni.

Folyékony karácsonyfa, de nem gin

A fenyő 85 százalékban lignocellulózból áll: ez azt jelenti, hogy legfőképp cellulózból épül fel, ami nem meglepő egy fa esetében. Kartey a likvifikáció nevű eljárásban látja a karácsonyfák hasznosításának lehetőségét: ebben a folyamatban környezetbarát oldószerekkel, így például glicerinnel vagy vízzel elegyítik a fenyőtűt, az így létrejövő folyadékban pedig glükózt, ecetsavat és fenolt kapnak. A glükózzal akár ételeket is lehet édesíteni, az ecet pedig szintén alkalmas lehet emberi fogyasztásra, de a festékipar is jó hasznát látja, a fenolt pedig a gyógyszeriparban tudják hasznosítani. 

Mi mit tegyünk a lebontott fenyőfánkkal?

De maradjunk a realitásoknál, ne szaladjunk ennyire előre. Mi mit kell tennünk a lebontott fenyőfánkkal? Hiszen Budapesten a legtöbb utcában már lehet látni kidobott fenyőket. Az országban már elkezdték a begyűjtést. A Főváros január 6-tól úgynevezett fenyőfajáratokat indít, az eljárás szerint a fenyőfákat összeaprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba viszik. A fenyő a magas gyantatartalom mellett kitűnő tüzelőanyag, amelyből elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Íme a lista, hol találhatók fenyőfa gyűjtőhelyek Budapesten

Fenyőfa gyűjtőhelyek címjegyzéke Budapesten a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. felhívása szerint. Vízkereszt után, azaz január 6-át követően ezekről a helyekről tudja szervezetten elszállítani a Budapesten tevékenykedő köz- terület fenntartó vállalat.

Hamarosan jövünk több hagyományőrző cikkel, farsangi népszokásokkal. Emellett gyűjtünk ötleteket különböző valentin-napi jándékokhoz is. Addig is reméljük, sikerült pár ötletet adnunk és könnyebb lesz a karácsonyfáddal kapcsolatos kérdéseidet eloszlatni! Ha pedig el vagy maradva a a karácsonyfalebontással, jól jönne egy kis segítség, ird ki a fleadatot a clickforwork-ön, kérj segtséget a diákoktól. Próbálj ki bennünket! Regisztrálj, oszd meg a feladatodat, lehet, hogy épp a közeledben lesz egy diák, aki meg tudja oldani a problémád!