Aug.
22
2018
Gyermeklélek, kontra szomorúság - a boldog gyermekfelügyelet

Mit tegyünk, amikor ezer felé kellene szakadni, de nem megy. Egész egyszerűen nem. Amikor eljön a hétvége, rádszakad az egész heti házimunka, ő pedig, az, aki a tiéd, csak arra vár, hogy végre leülj mellé a szőnyegre, és csak az övé légy. És Te ezt tudod. Tudod akkor is, amikor a fürdőt sikálod, érzed a hátadban a vágyakozó pillantást akkor is, amikor az ebédet készíted elő. És kimondod azt, amitől mind a kettőtök szíve megszakad: Nincs időm.

Egyetlen mondat, amitől egyikőtök sem érzi jobban magát. És azon kezdesz el gondolkodni, mások hogyan csinálják. Hogyan lehet egy állandóan tiszta lakásban a gyerekkel foglalkozni, honnan van a rend, hol a titok? Hogyan lehet a csecsemőt és az alig négy évest összeegyeztetni? Az egyik még ordít, eszik, és alszik, a másik pedig menne, veszettül menne, felfedezni a világot. A sajátját. És látod, tudod, és érzed, valamiről valakinek le kell mondani. Vagy a kicsinek az alvásról, vagy a nagynak a világról, a játszóházról, játszótérről. Mert kettészakadni nem lehet.

És közben nézed a játszótérről ismert anyukát, a vékonyat és szépet, akinek nem kettő van, hanem három. És mégis...konditerembe jár, és olyan feszes, mintha sosem szült volna egyet sem, és a férjével hirdetik, kell a kettesben eltöltött idő. És te nézed, és majd megszakad a szíved, mert neked is van, sajátod. De nincs idő. Nincs lehetőség. Nincs esély. És végigméred magad, a kinyúlt pólót, és cicanacit, és ismét érzed, valami nagyon nincs rendben a világgal.

Mert nem erre szerződtél, amikor aláírtad az anyaság titkos paktumát. Azt hitted kiegyensúlyozott és szép hátországa leszel majd a szövetségnek, amit családnak hívnak. Hogy igenis menni fog koordinálni, és összeegyeztetni és eljutni és megoldani...mindent. Ehelyett éjjel és nappal a lelkiismeret furdalás gyötör. Mert kell az idő a gyermekkel, a házastárssal, akivel jóban és rosszban, - Istenem, hol a jó? hová a francba tűnt? -  és kell az idő magadra is! Mert ember vagy, nő, anya és asszony, aki annak idején arra tette fel az esküt, hogy megoldja.

És rájössz, más lett a világ. Egészen más. Nem küldheted le a kicsit egyedül játszani, mert gonoszabb a világ. Nem jut idő, elegendő, hiába minden könyörgés, rimánkodás, és hiszti. És a legók ott hevernek majd a földön, kezedben a másik kicsi tápszeres doboza, és a mosógép is tele, legalább két napja, és arra vár, hogy észrevedd. És te tudod, látod, érted és érzed, hogy ez így tovább nem mehet. Mert más lett a világ. Mert régen bizony nem gályáztak napi tizenkettőt az asszonyok, nem kellett különórákra vinni azt, aki mindennél fontosabb, nem voltak kivilágított játszóházak, amiért a gyermek szíve megszakad. De most van. Most kell, és a fene vigye el, valahogy meg kell tudni oldani. Mert nem hagyhatjuk magára azokat, akik a legfontosabbak. Hiszen, amikor megszülettek, nem mondtuk el nekik, hogy a lemondásokkal teli csodás világba érkeztek. Egész egyszerűen ígéretet tettünk nekik, hogy boldoggá tesszük őket. Történjen bárhogy, ez lesz a cél. Az egyetlen, és legszentebb cél. Hogy ők, akik fontosak, boldogok legyenek. (Theodorovits Andrea)