Mar.
11
2019
Eljött a virágültetés ideje

Gondos tervezéssel, jó növényismerettel könnyen elérhető, hogy kikelettől lombhullatásig mindig virágozzon valami a kertünkben. Mivel a választék kimeríthetetlen, most csak a kedvenc virágos növényeimet említem meg.

Tavasszal van a legegyszerűbb dolgunk: a hagymás növények már lombfakadás előtt hozzák a tavasz hírét. Legkorábbi a hóvirág, a krókusz, a jácint, majd később a nárcisz, tulipán, óriás díszhagyma nyílik.  Fontos itt is az előre gondolkodás: a tavasszal virágzó hagymásokat ősszel kell elültetni.

Ahogy melegszik az idő, a kora tavaszi évelők ideje következik. Ezek nagyrészt sziklakerti, apróbb virágzó növények, például a harangláb fajták (Aquilegia sp.). Néhány napig tart csak, de látványosan virágzik a kerti pázsitviola (Aubrieta hybrida). Ne feledkezzünk el a lombkorona szintről se: érdemes díszcseresznyét, díszkörtét, magnóliát ültetni. Lombjuk minél nagyobb, annál gyönyörűbb a virágba borulásuk.

Nyár elején, napos helyen nyílik a levendula, ami sokáig díszít virágával. Szintén biztos választás még napos helyre a japán gyöngyvessző (Spiraea japonica). Napos, félárnyékos helyre való a harangvirág (pl. Campanula persicifolia), a gyűszűvirág (pl. Digitalis purpurea). A nyár második felében nyílik a hortenzia. Hazánk talajviszonyát csak néhány fajta bírja, például a cserjés hortenzia (Hydrangea arborescens ’Annabelle’) biztos választás, abban az esetben, ha félárnyékos vagy árnyékos helyre ültetjük ki. Ekkor virágzik a bíbor kúpvirág is (Echinacea purpurea), melynek virágzása az őszbe is átnyúlik.

Ősszel ismét az évelőké a szerep, ilyenkor virágoznak a szellőrózsák (pl. Anemone hupehensis) és az őszirózsák (Aster fajták).

A kiválasztott növényeket érdemes nagyobb kertészetekben megvásárolni, ahol ajánlatos a latin nevüket előre felírni és úgy kérni, ugyanis ez sokkal pontosabb behatárolást jelent a hozzáértők számára.