Apr.
13
2019
10 dolog, ami megfog változni jövőre, ha idén érettségizel

Amikor felnövünk, minden megváltozik. Tinédzserként mindenki szereti a függetlenséget és a szabadságot. Amikor felnövünk, persze minden megváltozik. Jönnek a számlák, dolgozni kell és felelősséget kell vállalnunk. Természetesen ez az élet rendje, de akkor is hatalmas a változás. Összegyűjtöttünk nektek 10 olyan dolgot, ami biztosan megfog változni jövőre, ha idén teszed le az érettségi vizsgát. Saját tapasztalataimat is olvashatjátok ebben a blogban.

 

 

Felnőtt leszel

 

Mindenki azt mondja, hogy a 18.születésnapod után felnőtt leszel, azonban ez nem igaz, semmi nem fog változni. De miután leérettségiztél, minden meg fog változni, tényleg felnőttként fognak kezelni a szüleid is. Te is érezni fogod magadon, hogy valami megváltozott, lehet, hogy csak azt érzed, hogy többé nem vagy gimis, és nem mondhatják meg a tanáraid, hogy mit csinálj, de itt sokkal többről van szó, amit nehéz megérteni.

 

 

Egyetemre mész

 

A legtöbben már túl vannak az egyetem kiválasztásán. Ilyenkor a legtöbb diák elköltözik otthonról, hiszen egy másik városban lévő egyetemet választ magának. Ez egy nagyon izgalmas, és stresszes időszaka lesz az életednek. Kiválasztani az albérletet, kollégiumot, megtanulni közlekedni egy idegen városban. De egyben rettentő izgalmas is lesz egy új városba költözni, a szüleid nélkül, felnőttként.

Amikor először bementem az egyetemre, pislogva kerestem a tantermeket, majd beléptem a nagyelőadóba, és tényleg olyan volt, mint a filmekben. Ilyenkor még izgatottan mész be az iskolába, város, hogy találkozz a gólyatáborban megszerzett barátokkal.

Akár lesz saját lakásod, akár kollégista leszel, hatalmas szabadságot fogsz magad körül érezni. Áthívhatsz bárkit, anélkül, hogy megkérdezd a szüleidet, bármikor tarthatsz házibulit, nem félve attól, hogy lebuksz a szüleid elött.

 

 

Megváltoznak a barátaid

 

Sajnos meg fog változni a baráti köröd. Lesz, aki másik egyetemre megy, lesz, aki új városba költözik. Akik most közeli barátaid, lehet egy év múlva már nem is lesznek olyan fontosak a távolság miatt. Most még azt gondolod, ezt nem bírnád ki, de hidd, aki fontos megmarad. Rengeteg új barátod lesz, és az egyetemen kialakulnak életre szóló barátságok is.

Most azt gondolod, hogy ugyanazok az emberek lesznek a barátaid, de azért, mert sok barátod van, nyiss mások felé is, hiszen a következő négy évben bármi problémád lesz, csak a szaktársaidtól tudsz majd csak segítséget kérni.

 

 

 

Gólyatábor

 

Nos hát igen, a gólyatábor. Az élmény, amit nem hagyhatsz ki, életed legnagyobb bulija lesz. De, ami még fontosabb, hogy itt ismerheted meg a jövőbeli csoporttársaidat. Itt számos barátságot köthetsz. Hidd el nagyon könnyen fogsz barátokat találni, hiszen mindenki hasonló érdeklődéskörű lesz, mint te.

Sokan rossz véleménnyel vannak a gólyatáborokról, de korántsem olyan egy gólyatábor, mint a híre. Ez csak attól függ, hogy te hogyan éled meg, és hogy viselkedsz ott. Ne feledd, hogy nagyon fontos az első benyomás, és az alapján fognak megítélni négy éven keresztül, hogy hogyan láttak először. Ha kedves és barátságos leszel mindenkivel, sokan meg fognak kedvelni. Persze ez azért van, hogy bulizzatok egy jót a szaktársaiddal, de ezt lehet felelősségteljesen is. Ami fontos, hogy inkább arra szánj időt, hogy megismerd a csoporttársaidat, összebarátkozz velük, ne csak bulizz egésznap.

 

 

 

Néha magányos leszel

 

Nem lesznek ott minden nap a barátaid, mint a középiskolában. Néha egyedül fogod magadat érezni, főleg, ha el is költözöl otthonról, és nem lesz ott melletted minden nap a családod.

Nem mindig fognak ráérni a barátaid. De ez nem azért van, mert már nem szeretnek, vagy másokkal barátkoznak, hanem mert mindenki rettentő elfoglalt. Egyetem mellett mindenki nekiáll dolgozni, sokat kell tanulni, minden nap írok egy zárthelyi dolgozatot, egy beadandód, így nem mindig lesz idő találkozni.

 

 

Dolgoznod kell

 

Még ha támogatnak is a szüleid, el kell menned dolgozni, hogy munkatapasztalatot szerezz, vagy egy kis kiegészítést. Vállalhatsz alkalmi munkát, vagy rendszeres munkát, mindkettőnél rengeteg tapasztalatot gyűjthetsz, és meglátod, hogy teljesen más dolgozni, mint iskolába járni.

De szerencsére ma már alkalmi munkákból is nagyon jól meg tudsz élni. Tapasztalatból mondom, hogy rettentő nehéz iskola mellett még húsz órában is dolgozni. De hétvégére szuper, és jól fizető munkákat tudtok találni.

 

 

Magadnak osztod idődet

 

Magadnak kell beosztani, hogy mikor mit csinálj. Nehéz úgy, ha nem áll ott melletted anyukád, hogy megmondja nem mehetsz el szórakozni, mert másnap korán mész iskolába, vagy nem mondják a tanáraid sokszor, hogy mikor írjátok a vizsgát. Neked kell megoldani, hogy legyen időd tanulni, dolgozni, és szórakozni is, úgy, hogy egyik se menjen a másik rovására.

 

 

Felelősségteljesnek kell lenned

 

Tudom, azt gondolod, hogy minden a buliról fog szólni, de néha le kell mondanod egy-egy buliról, ugyanis muszáj teljesítened az iskolában is, hiszen az az első. Meg kell tanulnod nemet mondani, ha másnap elfoglaltságaid vannak.

 

 

Értékeled, amid volt

 

Elkezded értékelni, hogy milyen jó volt otthon. Milyen jó volt, amikor anyukád bevásárolt, megfőzött rád. Milyen jó volt, hogy a középiskolában több hetet is adtak arra, hogy felkészülj egy dolgozatra.

 

De ne feledd, életed legjobb időszaka előtt állsz! Ha most koncentrálsz, és sikeresen végig viszed az érettségi időszakot, minden lehetőséged meglesz arra, hogy olyan életet élj, amelyet álmodtál magadnak. Számos élmény, barát, lehetőség vár rád!